Terug naar overzicht
Event

Performance Plastic Matrix | Ellen Ogawa

za 27 juni – vanaf 13:00
Gastatelier Leo XIII

“Ik droomde ooit dat ik aan het werk was in een studio. De muren hadden een zeer bijzondere kleur, die het best beschreven zou kunnen worden als een kleur van iets dat uit de darmen komt.”

Plastic Matrix is de titel van de performance van Ellen Ogawa, die het einde markeert van haar werkperiode bij Gastatelier Leo XIII in Tilburg. De performance, die Ellen in samenwerking met actrice Lydia Muijen zal neerzetten, zal plaatsvinden in het gastatelier; met op de achtergrond de werken die ze gedurende de afgelopen vier maanden heeft gemaakt: muurschilderingen, sculpturen en kostuums.

Een belangrijke referentie in het project van Ellen is The Tibetan Book of the Dead, een werk dat van oudsher werd gebruikt om het Boeddhisme te introduceren in Tibet in de 8ste eeuw. Het boek is bedoeld als gids voor het leven na de dood, voor degenen die zijn gestorven tijdens de overgang van hun vorige leven naar een nieuwe bestemming, namelijk: bevrijding en verlichting.

“De vrouw praatte tegen zichzelf aan de andere kant van de muur (of was het nu een poort?). Ze liep daar rond. Ik vroeg me af wie ze was en waar ze vandaan kwam. Ik kon haar horen: ze was aan het bidden.”

Het atelier zal worden gesplitst door een grote tekening die op een frame is gespannen, zodat de performance tegelijkertijd in beide delen van het atelier plaatsvindt en iedere ruimte ingenomen zal worden door Ellen en Lydia. Het tempo van het stuk is gestructureerd door Lydia’s voordracht van een gebed dat voortkomt uit The Tibetan Book of the Dead dat was bedoeld de ziel van de reiziger te leiden.

Zaterdag 27 juni 2020

Doorlopende performance: 13:00 – 17:00 uur 
Livestream performance Plastic Matrix | Ellen Ogawa 14:00 – 15:00 uur
meer info

Gastatelier Leo XIII
Leo XIII Straat 90H
5046 KK Tilburg