Terug naar overzicht
Event

CIVIL – Ricardo van Eyk

do 22 april – zo 13 juni
PARK Tilburg

PARK presenteert momenteel de solotentoonstelling CIVIL van Ricardo van Eyk (1993). Tijdens een werkperiode van bijna vier weken ontwikkelde van Eyk de installatie die de gehele ruimte van PARK in beslag neemt. 

Het werk van Van Eyk begeeft zich vooral binnen de schilderkunst, maar zijn fascinaties laten zich niet uitsluitend tot het tweedimensionale reduceren. Juist de dialoog tussen het werk en de ruimte staat in al zijn presentaties voorop. Deze beïnvloedt de keuze en plaatsing van voltooide werken, evenals de vergaande ruimtelijke ingrepen met wanden of vloerdelen die vooraf worden ontworpen.

Als titel verwijst CIVIL naar twee belangrijke gegevens binnen de omgeving van PARK. Enerzijds naar de civiele techniek, zoals grote bouwprojecten in de vorm van de twee voormalige textielfabrieken. Anderzijds naar het burgerschap, en hoe dit deel van de stad Tilburg zich hier op inricht; denk aan de infrastructuur of stadsparken zoals het Wilhelminapark zelf.

Van Eyk maakt voor zijn ingrepen dan ook veelvuldig gebruik van constructiematerialen die we kennen vanuit de bouw zoals houten profielen, betonplex, underlayment en dibond plaatmateriaal.

Het geheel van de tentoonstelling, van titel via werkperiode tot resultaat, schept een wereld die onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Een wereld die van Eyk intuïtief, zoekend, plannend en doortastend tot stand heeft gebracht. De uitkomst biedt een respectvolle maar nooit definitief gestreden strijd met de ruimte als een indringend gesprek over de geldende regels. Het is een krachtig voorstel voor een nieuwe balans waar u als bezoeker getuige en deelnemer in kan zijn. Een nieuwe unieke plek waar u met uw aanwezigheid en aandacht mede de toon bepaalt. Zolang u maar blijft bewegen en net als de kunstenaar risico’s durft te blijven nemen”. Frank Koolen

Bij gelegenheid van CIVIL maakte Van Eyk een PARK-editie in een oplage van negen stuks.

CIVIL is geopend voor het publiek op vrijdag, zaterdag en zondag van 13-17 uur en nog te bezoeken tot en met zondag 13 juni. Toegang gratis. Reserveer hier uw tijdslot: https://www.online-facilities.nl/park013-civil-expositie…/