Terug naar overzicht
Event

Open Atelier Rob Moonen & A.H.J. Dautzenberg

zo 29 november – vanaf 11:00
Atelier de Moeren

Moonen en Dautzenberg verbleven in november 2020 als eersten in het nieuwe gastatelier op Landgoed De Moeren. Ze ontwikkelden hier samen het grid voor een auditieve roman die zij in het voorjaar gaan opnemen, het seizoen waarin de natuur opnieuw tot leven komt – en daar de nodige muziek bij maakt

.

Heilige Heide

Op een zonnige herfstdag dalen vanuit het schimmenrijk twee geesten neer. Ze dwalen over de Oude Buisse Heide, op zoek naar het laatste part zielenrust. Vincent van Gogh (1853- 1890) woonde tot zijn zeventiende in Zundert. Samen met zijn ouders bezocht hij regelmatig vrienden die woonden op De Moeren, aan de rand van de Oude Buisse Heide. Op het eind van zijn leven werd hij geplaagd door angsten en depressies. Om te kalmeren dacht hij terug aan zijn jeugdjaren, aan de urenlange wandelingen op de uitgestrekte heide. Henriette Roland Holst (1869-1952) was door haar eerzucht, geestdrift en maniakale werklust vaak neerslachtig of overspannen. Op haar landgoed op de Oude Buisse Heide kon ze herstellen van alle woelingen, en ze kon er vrienden ontvangen. Samen met haar man bewoonde ze een kleine villa en een atelier. In het nabijgelegen zwemvijvertje was ze vaak te vinden, haar lievelingsplek. Zowel Vincent als Henriette hadden een sterke hang naar mystiek en kosmische verbondenheid, naar religieuze hartstocht en overgave. Die hang werd voor beiden het meest bevredigd door de natuur.

Het open atelier is zondag 29 november tussen 11.00 en 14.00 uur in de Vlaamse Schuur (Atelier De Moeren) op Landgoed De Moeren.

Toegang gratis. Bij bezoek gelden de corona 1,5m richtlijnen.

Atelier De Moeren

Moersebaan 1-sch

Klein-Zundert