Terug naar overzicht
Event

BONANZA een diorama van het nabije

vr 25 oktober – zo 27 oktober
Leo XIII

Ons zoeken naar welvaart vormt de landschappen waarin we ons begeven en wordt tastbaar in de dingen waarmee we ons omringen, de constructies en huizen die we bouwen, de verhalen die we vertellen. Vandaag worden we echter steeds meer geconfronteerd met de keerzijde van dit streven, we trachten te ontsnappen aan de realiteit door onszelf te verliezen in excessen of droomwerelden.

Tijdens zijn vier maanden durende residentie in het Gastatelier LeoXIII, trok Bram Van Breda op ontdekkingstocht door Tilburg en ging hij opzoek naar manieren om met deze nieuwe omgeving en andere cultuur om te gaan. Hij combineerde daarbij zijn residentie met een onderzoeksperiode in het TextielMuseum in Tilburg. Een stad die gekenmerkt wordt door zijn verloren textielindustrie en sindsdien zijn stedelijke landschap tracht te herschrijven. De horizon die eens gevormd werd door zijn schoorstenen hoog in de lucht, transformeert steeds meer door de nieuwe ‘landmarks’ van welvaart. Zelfs de textielarbeider die in het verleden zijn hele lichaam gaf om bij te dragen aan de industriële groei, is vandaag niet meer dan een personage in een stadsverhaal, wat eens per jaar opnieuw tot leven wordt gewekt tijdens het lokale carnaval.

BONANZA; een diorama van het nabije, brengt fragmenten uit het verleden, heden en toekomst samen, zoals die ervaren worden door Van Breda en zijn intieme relatie met de ruimte van Leo XIII en de mensen die hij tijdens zijn verblijf leerde kennen. De relatie tussen het lichaam en de ruimte wordt alleen maar meer versterkt door het leven en werken van de kunstenaar in en met het Gastatelier. De ruimte ontplooit er zich als een huis met gangen, zolders en kasten die je doen wegdromen ( G. Bachelard, poetics of space 1958). De constellatie van werken die hieruit voortkomt kan best begrepen worden als een diorama, een drie-dimensionale scene waar meestal aan de hand van objecten en figuren een situatie wordt uitgebeeld. Deze manier van een nabootsen van de natuurlijke wereld, zoals gebruikelijk is in een museale context, is een ordenen van de realiteit en een poging ze te controleren. Van Breda brengt dit in verband met de structuren die hij aantrof tijdens de lokale Tilburg Kermis, façades gecreëerd om zich te kunnen verliezen in een droomwereld. Al dit te-samen vormt BONANZA een topologie van een lokale omgeving, die door de kunstenaar gebruikt wordt om onderliggende onderwerpen als kapitalisme, ecologie en ‘het andere’ te ontrafelen.

Bram Van Breda heeft in de periode 1 juli tot en met 25 oktober een werkperiode gehad bij gastatelier Leo XIII, de resultaten hiervan zijn te zien van vrijdag 25 tot en met zondag 27 oktober.

Opening vrijdag 25 oktober om 20:00 uur
zaterdag 26 oktober 13:00 – 17:00 uur
Finissage 27 oktober 17:00 – 19:30

Gastatelier Leo XIII
Leo XIII Straat 90H
Tilburg

* Op zondag 27 Oktober 2019, organiseert Gastatelier Leo XIII het symposium Intimate Proximities in samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg. Het symposium valt samen met de residentie van kunstenaar Bram Van Breda en curator Carolyn F. Strauss bij Gastatelier Leo XIII en biedt hen een podium het proces en de resultaten van hun samenwerking te delen met het publiek.