Terug naar overzicht
Event

Intimate Proximities

zo 27 oktober – vanaf 14:00
Leo XIII i.s.m. Textielmuseum

Op zondag 27 oktober 2019 organiseert Gastatelier Leo XIII samen met artist in residence Bram Van Breda en curator Carolyn F. Strauss het symposium Intimate Proximities. Het symposium, dat in het TextielMuseum te Tilburg zal plaatsvinden, valt samen met het verblijf van Van Breda en Strauss in het gastatelier en geeft bezoekers inzicht in het gedeelde onderzoek en de uit het proces voortgekomen bevindingen.

Het symposium behandelt de vervlechtingen van politieke, sociale en stoffelijke aard, welke op verrassende wijze door Van Breda en Strauss werden onderzocht tijdens hun samenwerking bij Gastatelier Leo XIII. In plaats van het atelier te benaderen als een hermetisch afgesloten ruimte, waar de kunstenaar met zijn materialen aan de slag gaat, benaderden ze deze ruimte als een receptieve plek, poreus, en al-maar veranderlijk, waarbinnen een breed spectrum van indrukken, soorten materialiteit, herinneringen, tijdsmomenten en fantasie-beelden met elkaar in contact stonden.

Intimate Proximities laat de bezoekers en de deelnemende sprekers stilstaan bij de vraag hoe een uitgebreidere blik op en ervaring van verschillende identiteiten (van menselijke en niet-menselijke aard), ruimtelijkheid (nabij en verder weg), materiaal ( zichtbaar en onzichtbaar) en een ruimer tijdsbesef ( voorbij heden, verleden en toekomst) een nieuwe ruimte van verbinding van onszelf kan betekenen; in relatie tot en met deze wereld.

In het middagprogramma in het Textielmuseum vergezellen kunstenaar Clémence de La Tour du Pin en cultuur theoreticus Alena Alexandrova Strauss en Van Breda als gesprekspartners. Samen bezien ze de vraagstukken van nabijheid en intimiteit. Na deze presentaties nodigen we de bezoekers uit om bij Gastatelier Leo XIII een performance van geluidskunstenaar Glenn Ryszko en de tentoonstelling BONANZA een diorama van het nabije van Bram Van Breda bij te wonen, om tot slot de middag en de werkperiode van Van Breda en Strauss af te sluiten met een feestelijke borrel.

27 oktober 2019

Tijd/programma
14:00 uur TextielMuseum, Tilburg
Bram Van Breda | over zijn onderzoek en samenwerking met TextielMuseum
Clémence de La Tour du Pin | over entropy, grotesquery en the weird divine
Alena Alexandrova | over critical intimacy en forensic gaze
Moderator: Carolyn F. Strauss

17:00 Gastatelier Leo XIII
Finissage BONANZA een diorama van het nabije, een tentoonstelling van Bram Van Breda
Performance door Glenn Ryszko

Voertaal: Engels
Entree: Gratis
RSVP: info@gastatelierleo13.nl

Locaties
TextielMuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg

Gastatelier Leo XIII
Leo XIII Straat 90H
5046 KK Tilburg