Terug naar overzicht
Residency

United Cowboys

Kleine Berg 62
5611 JW Eindhoven

Omschrijving

Live art gezelschap United Cowboys is gevestigd in het centrum van Eindhoven en werkt daar aan dans/performance met artistieke crossovers uit de muziek- en beeldcultuur. United Cowboys bouwt aan een oeuvre dat bestaat uit zowel monumentale, duration performances, tot aan kleine intieme documenten, meestal solo’s. Het werk is te zien in theaters, op festivals, in musea en andere beeldende kunstinstelling en op locaties. Ook cureert United Cowboys het Art House aan de Kleine Berg 62, waar zij artistiek risico aanmoedigt en theatrale conventies bevraagt om zo verder door te dringen tot de kern en waarachtigheid van kunst. Sinds 1992 heeft het gezelschap expertise en een stevig netwerk opgebouwd in Noord-Brabant en nationaal, en vooral internationaal; Gezelschap en Art House vormen een internationaal platform voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van live-art. Bij alle projecten investeert United Cowboys in meer zichtbaarheid en in het bereiken van nieuw en meer divers publiek.

Organisatie

United Cowboys kent een platte, compacte organisatie, bestaande uit een artistiek team van 2 personen: Maarten van der Put en Pauline Roelants en een medewerker international program support Ulla Havenga in vaste dienst en daarnaast een wisselende cast van dansers en performers, die uit alle windstreken van Europa komen; ondersteunend personeel wordt aangetrokken op free lance basis; het bestuur bestaat uit 5 personen; United Cowboys werkt volgens de Cultural Governance en Fair Practice Code. United Cowboys werkt met vele ander partijen samen, op lokaal, provinciaal, nationaal en internationaal niveau. Deze samenwerkingen zijn gebaseerd op de door henzelf ingezette structuur Concept for New Development, dat samenwerkingsverbanden ontwikkeld gestoeld op duurzaamheid en bijdrage aan een bredere culturele context; altijd met kunst als voertuig.

United Cowboys maakt deel uit PLAN-talentontwikkeling Brabant en vormt daarin samen met Parktheater de broedplaats Eindhoven voor podiumkunsten.

Programma

Art House United Cowboys stimuleert en toont nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dans/performance, begeleid door muziek en beeldend werk; kunstenaars komen op uitnodiging of n.a.v. selectie uit open calls naar het Huis, om daar werk te ontwikkelen, kennis en ervaring uit te wisselen. Vier keer per jaar vindt Seasoning plaats dat podium biedt om werk te tonen aan een publiek in programma’s die door het artistiek team van United Cowboys worden gecureerd. Seasoning vindt steeds plaats rondom het weekend dat het jaargetijde wisselt. Er zijn dan meerdere kunstenaars tegelijkertijd te gast, uit verschillende disciplines; het betreffen regionale, provinciale, nationale en internationale kunstenaars. Het Art House biedt repetitie- en ontmoetingsplek, verblijfplaats, er wordt gekookt en gezamenlijk gegeten en reis- en andere kosten worden vergoed. De laatste jaren is het Art House op deze manier uitgegroeid tot een internationaal platform van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van live-art. Naast Seasoning worden op dezelfde basis gedurende het jaar residenties aangeboden op individuele uitnodiging, na aanmelding of via recommandatie. 

Contact informatie

Adres

Kleine Berg 62
5611 JW Eindhoven

Telefoon
=31 (0) 40 2371277 / (0) 6 46440300
E-mail
info@united-c.nl
Website
United Cowboys

Residencies