Terug naar overzicht
Residency

Kloosterhotel ZIN, Gastatelier

Boxtelseweg 58
6260 AC Vught

Omschrijving

Het gastatelier ZIN is bestemd voor alle kunstdisciplines. Voor Kloosterhotel ZIN biedt kunst een aanknopingspunt om open te staan voor het minder vanzelfsprekende in de dagelijkse werkelijkheid. Voor hotelgasten kan kunst een eyeopener zijn. Daarom ziet Kloosterhotel ZIN vanaf het begin kunst als een wezenlijke weg om groepen in aanraking te brengen met de zin van hun werk, met de geest van waaruit zij werken en met de betekenis van scheppen en herscheppen bij het vaststellen van nieuwe waardes.

Organisatie

Gastatelier ZIN is onderdeel van Kloosterhotel ZIN, opgericht door de Fraters van Tilburg. Het is gevestigd in het voormalig tuinmanhuis. Op het terrein vervult het Gastatelier de rol van vrijplaats voor de kunsten. Frank Havermans, de eerste kunstenaar die er verbleef, ontwierp en bouwde in de open ruimte een woonunit. De lengte van het atelier is 12.30 m en de breedte is 6.95 m.

Het door architecten Markx & Steketee verbouwde klooster biedt bijeenkomsten en trainingen waarbij wordt gewerkt aan een duurzame samenleving, met als leidraad zingeving en werk. Het is verankerd in de spirituele traditie van de fraters en staat tegelijkertijd met beide benen in het heden.

De commissie die zich buigt over de plaats van kunst in deze organisatie bestaat uit: Gerie ten Cate (directeur Kloosterhotel ZIN), Joost van Dijk (ondernemer), Paul van Dijk (kunstenaar), Diana Franssen (curator), Caren van Herwaarden (kunstenaar), Yvonne Hopstaken (chefkok en contactpersoon).

Programma

  • Een commissie beoordeelt de aanvragen voor het verblijf in het atelier van Kloosterhotel Zin op de kwaliteit van het werk en zij probeert zich een beeld te vormen van sociale en communicatieve vaardigheid passend binnen de zingemeenschap.
  • De kunstenaar wordt uitgedaagd op eigen wijze contact te leggen met de werkgemeenschap en de gasten op een wijze die past binnen de gastvrije atmosfeer van het huis.
  • Er wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Wel proberen we tot een soort archiverende collectie te komen van werk, dat de kunstenaar daarvoor aanbiedt. Als de kunst tenminste een vorm aanneemt die daarvoor in aanmerking komt. Daarnaast is het voor de gastkunstenaar interessant om aan de gasten van Kloosterhotel ZIN inzicht te gegeven in het werk en projecten. Dat kan in de vorm van een workshop, atelierbezoek of lezing.
  • Tijdens de verblijfsperiode vormt de kunstenaar een onderdeel van de werkgemeenschap.

Contact informatie

Adres

Boxtelseweg 58
6260 AC Vught

Telefoon
073-6588000
E-mail
welkom@kloosterhotelzin.nl
Website
www.kloosterhotelzin.nl

Residencies