Terug naar overzicht
Residency

Leo XIII

Leo XIII Straat 90h
5046 KK Tilburg
Noord-Brabant

Omschrijving

Gastatelier Leo XIII is een kunstenaarsinitiatief dat (jonge) kunstenaars de ruimte biedt om gedurende een periode van vier maanden hun werk en kunstenaarschap verder te ontwikkelen. De stichting richt zich daarbij op kunstenaars die zich in hun werk toeleggen op een 21e eeuwse voortzetting van vraagstukken voortkomend uit de traditie van de 20e eeuwse avant-garde. Een generatie voor wie nieuwe en sociale media hand in hand gaan met traditionele disciplines.

Organisatie

Tijdens kunstenaarsgesprekken, debatten en symposia worden thema’s aan de orde gesteld rondom de attitude van ‘de kunstenaar’ en zijn verhouding tot het discours van de kunst in deze tijd. Leo XIII initieert hierin een dialoog dat verder reikt dan de eigen identiteit en deze durft te bevragen.

Programma

De werkperiode schept ruimte voor experiment en reflectie. Het gastatelier is een grote studio in een rustige omgeving, maar is tevens gelegen nabij toonaangevende centra voor hedendaagse kunst en onderzoek, als museum De Pont en het Textielmuseum. De kunstenaar wordt gekoppeld aan een extern deskundige (curator, criticus, theoreticus) waarmee hij/zij een dialoog aan kan gaan. De werkperiode wordt afgesloten met een publiekelijk toegankelijke presentatie en een online publicatie.

Huidige resident

november 2020 – maart 2021
Bo Stokkermans | curator Jack Segbars
In de performatieve context van het overleven presenteer Stokkermans zichzelf als een mogelijkheid, als een van de vele die probeert te overleven, maar ook als iets wat probeert dit overleven te overkomen en te vergroten. niet als zijnde een oplossing maar als een doorlopende serie gestes welke de relatie tussen het zelf preserveren en experiment bevraagt. Het is hierbij een vraag gericht op de mogelijkheid van ‘zijn’ en tegelijkertijd een handeling welke deze mogelijkheid van ‘zijn’ beïnvloed. Deze performatieve handeling probeert hierbij de verantwoording voor de eigen invloed te dragen en is zo ontvankelijk voor de huidige context en externe invloeden. Op deze manier acteert het gebaseerd op de maakbaarheid van wat Stokkermans gelooft dat nodig is op dit moment, in relatie tot de context en condities welke hij kan bevatten, in een telkens wisselende balans tussen zowel persoonlijk als collectief, en zowel autonoom als geëngageerd.
Lees verder

Contact informatie

Adres

Leo XIII Straat 90h
5046 KK Tilburg
Noord-Brabant

Telefoon
-
E-mail
info@gastatelierleo13.nl
Website
gastatelierleo13.nl

Residencies