Terug naar overzicht
Residency

Leo XIII

Leo XIII Straat 90h
5046 KK Tilburg
Noord-Brabant

Omschrijving

Gastatelier Leo XIII is een kunstenaarsinitiatief dat (jonge) kunstenaars de ruimte biedt om gedurende een periode van vier maanden hun werk en kunstenaarschap verder te ontwikkelen. De stichting richt zich daarbij op kunstenaars die zich in hun werk toeleggen op een 21e eeuwse voortzetting van vraagstukken voortkomend uit de traditie van de 20e eeuwse avant-garde. Een generatie voor wie nieuwe en sociale media hand in hand gaan met traditionele disciplines.

Organisatie

Tijdens kunstenaarsgesprekken, debatten en symposia worden thema’s aan de orde gesteld rondom de attitude van ‘de kunstenaar’ en zijn verhouding tot het discours van de kunst in deze tijd. Leo XIII initieert hierin een dialoog dat verder reikt dan de eigen identiteit en deze durft te bevragen.

Programma

De werkperiode schept ruimte voor experiment en reflectie. Het gastatelier is een grote studio in een rustige omgeving, maar is tevens gelegen nabij toonaangevende centra voor hedendaagse kunst en onderzoek, als museum De Pont en het Textielmuseum. De kunstenaar wordt gekoppeld aan een extern deskundige (curator, criticus, theoreticus) waarmee hij/zij een dialoog aan kan gaan. De werkperiode wordt afgesloten met een publiekelijk toegankelijke presentatie en een online publicatie.

Huidige resident

Gilly van Zanten 1 november 2019 – 29 februari 2020
Gilly van Zanten
Tijdens zijn residentie bij Leo XIII stelt Gilly van Zanten (NL) vragen over wat hij een fysieke 'thinker point' (objet trouvé) noemt centraal. Deze presenteert hij in een experimenteel stadium binnen de ruimte van Leo XIII, gecombineerd met een soundscape die voortkomt uit geïmproviseerde geluidsopnamesessies met muzikanten en vrienden.
Lees verder

Contact informatie

Adres

Leo XIII Straat 90h
5046 KK Tilburg
Noord-Brabant

Telefoon
-
E-mail
info@gastatelierleo13.nl
Website
gastatelierleo13.nl

Residencies