Terug naar overzicht
Residency

Leo XIII

Leo XIII Straat 90h
5046 KK Tilburg
Noord-Brabant

Omschrijving

Gastatelier Leo XIII is een kunstenaarsinitiatief dat (jonge) kunstenaars de ruimte biedt om gedurende een periode van vier maanden hun werk en kunstenaarschap verder te ontwikkelen. De stichting richt zich daarbij op kunstenaars die zich in hun werk toeleggen op een 21e eeuwse voortzetting van vraagstukken voortkomend uit de traditie van de 20e eeuwse avant-garde. Een generatie voor wie nieuwe en sociale media hand in hand gaan met traditionele disciplines.

Organisatie

Tijdens kunstenaarsgesprekken, debatten en symposia worden thema’s aan de orde gesteld rondom de attitude van ‘de kunstenaar’ en zijn verhouding tot het discours van de kunst in deze tijd. Leo XIII initieert hierin een dialoog dat verder reikt dan de eigen identiteit en deze durft te bevragen.

Programma

De werkperiode schept ruimte voor experiment en reflectie. Het gastatelier is een grote studio in een rustige omgeving, maar is tevens gelegen nabij toonaangevende centra voor hedendaagse kunst en onderzoek, als museum De Pont en het Textielmuseum. De kunstenaar wordt gekoppeld aan een extern deskundige (curator, criticus, theoreticus) waarmee hij/zij een dialoog aan kan gaan. De werkperiode wordt afgesloten met een publiekelijk toegankelijke presentatie en een online publicatie.

Huidige resident

juli - oktober 2020
Lorelinde Verhees | Aukje van Rooden
Lorelinde Verhees is geïnteresseerd in de manieren en verschillende stadia waarin de betekenis van een object tot stand komt. De handeling van het afbeelden en het beeld zelf spelen beide een belangrijke rol als reflecterend instrument. Aukje van Rooden haar werk situeert zich op het gebied van hedendaagse continentale filosofie, vergelijkende literatuurwetenschap en literaire en culturele theorie.
Lees verder

Contact informatie

Adres

Leo XIII Straat 90h
5046 KK Tilburg
Noord-Brabant

Telefoon
-
E-mail
info@gastatelierleo13.nl
Website
gastatelierleo13.nl

Residencies