Terug naar overzicht
Residency

Atlas Initiatief

Veilingkade 12b
4815 HC Breda
Noord-Brabant

Omschrijving

In 2022 start het AIR-programma van het Atlas Initiatief. We willen artistieke- en wetenschappelijke projecten faciliteren met ons zee-zeilschip ‘Atlas’ (voormalig Poolse viskotter, 1974). Alle wereldzeeën, kustgebieden en zeehavens behoren tot ons werkveld. 

Organisatie

Stijn de Geus (jachtbouwer) en Laura Schippers (beeldend kunstenaar) zijn de initiatiefnemers van het Atlas Initiatief. Momenteel bouwen we aan ons ideale woon- en atelierschip in Breda, waar we onderdeel zijn van het culturele gebied Haveneiland. Tussen de verbouwingen door vinden er regelmatig kunstevenementen aan boord plaats. Voor ons is het ideale atelier nomadisch en zelfvoorzienend, waarbij het atelier geen privé aangelegenheid is, maar gedeeld wordt met anderen, met een win-win situatie als resultaat. Wij maken een project mogelijk door bijvoorbeeld de resident naar een afgelegen plek op de Atlantische oceaan te brengen. En de resident brengt ons naar onbekende plekken, wat ons weer voeding geeft om tot nieuw werk te komen. Tijdens een residentie op zee wordt intensief samengewerkt en -geleefd waardoor je betrokken raakt bij elkaars werk. De uitwisseling van ideeën en zienswijzen, en de ervaring van een zeereis dragen bij aan de ontwikkeling van elkaars praktijken.  

Programma

Professionele kunstenaars en wetenschappers kunnen een projectplan indienen. Het is raadzaam om een project vroegtijdig aan te melden, zodat we het in onze jaaragenda kunnen opnemen. In deze agenda maken we de jaarlijkse vaarroute, projecten en plekken die we aan doen bekend. Het is ook mogelijk om een deel van de uitgezette vaarroute met ons mee te varen. Eén van de belangrijkste criteria is de haalbaarheid van het projectplan. 

Contact informatie

Adres

Veilingkade 12b
4815 HC Breda
Noord-Brabant

Telefoon
+31 (0)6 48073801
E-mail
atlasinitiatief@gmail.com
Website
atlasinitiatief.org

Residencies